Matka filtteritehtaalle

SLOVAKIA ON KAUNIS MYÖS ILMAN SUODINTA

  • 05/2017
Kuva: Tadeusz Rusin

Piestany on hyvin mukava, pieni ja pittoreski kylpyläkaupunki. Se sijaitsee noin 45 kilometriä Tshekin rajalta, Slovakian pisimmän joen, Vahin, varrella. Itävallan ja Unkarin rajalle on noin 90 kilometriä. Mielenkiintoiseksi Piestanyn tekee kylpylä-arkkitehtuurin ja maaseudun kontrastit sekä kylpylähoidot, jotka keskittyvät reumasairauksiin ja muihin niveltulehduksiin. Kuten muissakin Keski-Euroopan kylpyläkaupungeissa, Piestanyn kadut ovat todella siistejä ja kaupunki on investoinut paljon turistien viihtyvyyteen. Jostain syystä Piestany on hyvin suosittu arabimaiden keskuudessa. Kaupungissa on arabialaisten perustamia turistikohteita ja jopa heidän omia asuinalueita. Piestanysta löytää siis oikeita tee- ja kahvipaikkoja, joista saa shishaa ja jopa ravintoloita, joissa ravintolapäällikkönä on arabeja ja siten myös ruokalistat löytyvät arabiaksi. Kylpylät ovat perinteisesti olleet israelilaisten, venäläisten ja erityisesti saksalaisten suosiossa. Mutahoidot, lämpimät kylvyt mineraalilähdeveden nauttiminen ovat suosittua ajanvietettä. Myös paikalliset oluet maistuvat, jotka on enimmäkseen pilsen-tyypistä lageria.

Tässä minä ja nätti assistentti maistelemassa uutta tuotetta.

Matkani tarkoitus oli käydä ”84.5mm camera filters”- tehtaalla, suunnitella tulevaisuuden projekteja sekä testata uusi Analog Rainbow- sarja. Tehdas sijaitsee huomaamattomassa talossa pienessä kylässä, jonne on Piestanyn keskustasta vain 30 minuutin kävelymatka. Harmaasuotimien kokeilut alkoivat täällä vuonna 2009 ja vuonna 2011 yritys aloitti myydä filttereitä asiakkaille, ei vain harmaasuotimia mutta myös värillisiä filttereitä. Vuotta myöhemmin myyntiin tuli myös tummalasisien suotimien ns. stopperit.

Tässä näet filtterien kuivurin ja filtterit odottamassa kiillotusta.

Mistä nimi ”84.5mm”? Nimi tulee suotimien leveydestä. Kilpailijat Cokin ja Formatt Hitech valmistivat 84mm- ja 85mm-filttereitä joten siinä syy. Sanomattakin on ehkä selvää, ettei nimi ollut kenties nerokkain. Vuonna 2013 tehtaalla alettiin valmistaa 100mm filttereitä ja viime vuonna myös 150mm suotimia full-format kameroille ja wide-angle linssille. Koska yhtiö saavutti kansainvälistä tunnettuutta varsin nopeasti, yrityksen nimeksi jäi 84.5mm camera filters, joskus myös kirjoitettu muodossa 84dot5mm.

Filtterien keittäminen, sekä asioita, joita sinun ei edes pitäisi nähdä.

En saanut lupaa yksityiskohtaisesti kuvailla ja valokuvata koko suotimien tekoprosessia, sillä se on tietysti tarkoin varjeltu salaisuus. Voin silti hieman kertoa tuotannosta. Kun luvallinen tuottaja lähettää ”organic glass” materiaali CR-39 tehtaalle, ensin se tutkitaan tarkoin ja leikataan lasersäteellä haluttuun kokoon. Lisäksi suorakulmion kulmaan tehdään lisäleikkaus, joka on ns. brändin tunnus. Filtterien värjäysprosessi riippuu oikeanlaisista kemikaaleista, (jotka ovat muuten ympäristöystävällisiä) ajankäytöstä sekä oikeasta lämpötilasta. Värjäys ei ole oikea termi kuvaamaan tätä, sillä väri on lämpökemiallisesti kyllästetty koko materiaaliin, toisin kuin monien muiden yhtiöiden filttereissä. Tärkein asia on saada väri leviämään tasaisesti, riippuen tietenkin filtterin tyypistä. Tämän jälkeen filtterit pitää kuivattaa ja puhdistaa. Ennen pakkaamista filtterit tarkistetaan vielä kerran.Nämä filtterit odottavat lähettämistä Suomeen.

Koska Kamerafiltteri Finland työskentelee niin läheisesti filtterien tuottajan kanssa, kuten esimerkiksi tuotekehitysten parissa, saamme ensimmäisenä esitellä uudet tuotteet asiakkaille. Tästä esimerkkinä Analog Rainbow-sarja, samoin kuin 100mm-harmaasuotimet tai koko 150mm-sarja, oli saatavilla Suomessa ennen kuin se oli edes virallisesti julkaistu.


Uuden sarjan testikuvaus: Tomi Ilvespää, malli: Hanna Björklund, ei jälkikäsittelyä, Hippie Rainbow suodin

Analog Rainbow sarja

Viime syksynä olin ottamassa testikuvia pellolla Jyväskylässä, ja tuolloin tapasin kuvaajakaverini Tomi ja mallin Hannan, jotka olivat tekemässä mallikuvauksia. Annoin Tomille pari uutta suodinta ja hän otti heti muutamat testikuvat.  Nämä uudet Analog Rainbow-suotimet saivat inspiraation "Lomography-kuvauksesta", vanhoista linsseistä ja taidevalokuvauksesta. Yhdistelmiensä ansiosta voit saada aikaan ennennäkemättömiä efektejä. Analog Rainbow- sarjan jokainen filtteri on käsintehty ja ainutlaatuinen. Ei ole kahta samanlaista filtteriä. Kaikissa värikombinaatioissa on saatavilla 4 eri versiota: valkoinen "dreamy" sumuversio, tumma "horror" sumuversio, vääristetty "vanha särkynyt linssi" versio ja standard. Standard suodinversio on ilman sumua tai vääristysefektiä, eli jos haluat, voit itse naarmuttaa suodinta, polttaa (noeta) sitä, liimata jotain suotimen päälle yms.